Ecologie, een aan de kant geschoven onderwerp, wat voor velen als niet belangrijk wordt beschouwd. Hoe je het ook draait of keert, het is belangrijk! We zijn er ons alleen niet bewust genoeg van. Alles wat we doen, heeft effect op de natuur. Wij beslissen hoe de aarde er binnen x aantal jaar gaat uitzien en als wij er niet met zijn allen goed voor zorgen, groeien onze achter-, achter-, achterkleinkinderen misschien op in een kale wereld. Misschien bestaat hij dan wel niet meer, omdat wij er zo omslachtig mee om springen.
Ik vind dat ik het zelf wel redelijk goed doe op ecologisch vlak. Op de ladder tussen perfect en slecht zou ik mij net boven het midden plaatsen. Er is dus nog ruimte voor verbetering! Ik doe mijn best om alles juist te sorteren en juich dan ook een nieuwe vuilniszak voor plastic toe, zolang er duidelijkheid bestaat over wat in welke vuilniszak moet komen. Ik begrijp niet dat mensen niet willen sorteren, zo moeilijk is dat nu toch niet. Sluikstorters begrijp ik al helemaal niet, dat is gewoon degoutant!
De verwarming zetten we ook pas aan wanneer de temperatuur onder de 18°C gaat overdag en zetten ze ook zo snel mogelijk weer af, wanneer het warmer wordt. Deuren houden we gesloten zodat de warmte binnenblijft, alsook de ramen blijven gesloten wanneer de verwarming aan staat. Wij hebben ons huis zo goed mogelijk proberen isoleren zodat ook daar geen warmte verloren kan gaan, alleen de zolder moet binnenkort nog aangepakt worden. Bij het winkelen proberen we bij de lokale boeren onze inkopen te doen en als het niet mogelijk is, gaan we in de supermarkt op zoek naar de producten afkomstig uit Belgïe of omstreken. Ook proberen we zoveel mogelijk seizoensgebonden voedsel te kopen. Zelf bakken of herbruikbare zakken meenemen naar de winkel om ons inkopen in te doen! De lichten zijn ook altijd uit in huis wanneer we de kamer verlaten! Een nieuwe gsm koop ik niet om volgende maand al een nieuwe te kopen, maar om te gebruiken tot hij kapot is. De afvalhopen worden alsmaar groter door het alsmaar meer kopen wat we niet nodig hebben.
Ik vond een video over onze hebberigheid en vond deze heel erg kloppen. We willen meer en meer, maar verliezen zo de belangrijkste dingen uit het oog. Onze prioriteiten zouden familie, vrienden, gezondheid, gelukkig zijn, een goede omgeving creëren/behouden (milieu),... maar we zijn te egoïstisch en denken alleen onszelf.
Daarnaast vond ik nog een video over alsmaar het nieuwste willen kopen zonder dat het kapot is. Uiteindelijk komt hier de man te weten dat familie/vrienden het belangrijkste zijn. Zolang dat iedereen blijft overconsumeren, gaat de wereld kapot, blijven er bomen gekapt worden. Raar toch dat na al die jaren, we nog altijd ons laten overhalen door de reclame om dingen te kopen, die we niet eens nodig hebben. Ze maken de apparaten ernaar, dat is waar. Ze krijgen al snel een hapering, maar daarvoor moeten we nog geen nieuwe kopen! Wanneer we ons laten verleiden door de reclame, dan komt het oude apparaat, al snel in de vuilnisbak terecht. We doen dan nog niet eens de moeite om het te recycleren of een nieuwe thuis te geven. Zonder dat we het goed en wel beseffen, groeien we alsmaar meer uit elkaar met onze geliefden, familie,... kortom degene die echt belangrijk zijn. We moeten stoppen met overconsumeren.
Hier kan je een video vinden over vleesconsumptie. Als puntje bij paaltje komt is het moeilijk om een dier op te eten dat je kent, waar je een band mee hebt of dat je gewoon gezien hebt. Wetende dat een dier dat kent op je bord ligt, doet ons walgen. Als er een dier op ons bord ligt, dat we niet kennen, eten we het met smaak op. Heel interessant en het zet je aan het denken. Of we op deze manier minder vlees gaan eten, dat weet ik niet. Er zal wel beter bij nagedacht worden. Bij ons thuis wordt er al minder vlees gegeten dan vroeger, dus we zijn op de goede weg. Al denk ik niet dat we het ooit zonder vlees zullen doen.
Dat het beter kan dat merkte ik toen ik de test deed om te zien hoe groot mijn ecologische voetafdruk is. Slikken moest ik toch even doen, wanneer ik het resultaat zag! Zo goed als ik dacht dat ik het deed, zo slecht was de uitkomst. Mijn voetafdruk is 5,82 hectare groot. Dat wil zeggen dat als iedereen zo 'slecht' als mij zou leven, we 3,3 aardbollen nodig zouden hebben... Jammer genoeg hebben we er maar een en daarmee gaan we het moeten doen. Er is dus nog veel werk aan de winkel voor mij, maar blijkbaar voor de gemiddelde mens in ons buurland Nederland ook. De test heb ik gedaan op een Nederlands site en daarop kan je zien dat de gemiddelde Nederlander zijn voetafdruk 6,3 hectare groot is. Ik doe het dus beter dan de gemiddelde Nederlander, al kan ik nog niet juichen, als je weet dat ik nog altijd 2,3 aardbollen teveel opgebruik.
Het is duidelijk, ik/wij heb(ben) nog werk aan de winkel! Al moet ik zeggen dat het niet altijd even gemakkelijk is. Voor het werk kan ik niet anders dan de auto te nemen, omdat ik van hier naar daar moet, met weinig tijd tussen. Ik kan dus niet rekenen op het openbaar vervoer en mijn werk ligt te ver van huis om de fiets te nemen. In mijn vrije tijd wil ik dan wel eens de fiets nemen, maar als het weer dan tegenslaat (koud, regen, veel wind), dan neem ik toch de auto. Het is gemakkelijker en meer comfortabel, maar daarom niet de juiste keuze. Als ik in een appartement bent, neem ik dan ook gemakkelijker de lift wanneer ik naar het vierde verdiep moet. Als het niet zo hoog is als het vierde verdiep neem ik de trap, voor hoger de lift. Ook dat is niet ecologisch. De trap zou veel beter zijn voor het milieu en de fysiek, maar de lift is gemakkelijker. Ik denk in het algemeen dat mijn intenties wel goed zijn, net zoals de meeste mensen, maar dat we gewoon een beetje lui geworden zijn door alle technologische snufjes.
Hoe kunnen we nu duurzamer gaan leven?
Duurzaam leven |
Wat kunnen we nu effectief doen als kleine mens? De afvalberg verkleinen door niet alles te willen wat er nu weer nieuw in de winkel te koop staat. Als je horloge nog perfect werkt, koop dan geen nieuwe, want je hebt deze niet nodig. Koop dus enkel en alleen iets dat je echt nodig hebt. Gebruik herbruikbare zakken in de winkel in plaats van weer een wegwerpzakje. Ga eens langs in de kringloopwinkels of andere winkels waar ze spullen een nieuw leven geven. Ook als je nog bruikbare spullen hebt die je niet meer nodig hebt, geef ze daar af en maak iemand blij. Sorteren helpt onze afvalberg ook te verkleinen, net zoals glazen flessen kopen in de plaats van plastic flessen. Geen afval op de weg gooien hoort daar ook bij. Neem de fiets of het openbaar vervoer in plaats van de auto of indien de auto echt nodig is, probeer te carpoolen.
Dit alles maakt ook mij bewust dat ik sommige dingen beter kan doen en waar ik op kan letten. Ik weet wat me te doen staat! Ik hoop dat jullie ook je steentje zullen/willen bijdragen aan een betere schonere wereld. Want zeg nu zelf, van al die materiële dingen worden we toch niet gelukkig!
Ecologisch wonen zou nog een heel goed alternatief zijn voor kleiner te gaan wonen. Ik vond hier een artikel over in De Standaard.Het gaat over cohousing, een project dat mij altijd al aansprak. We moeten kleiner gaan wonen, omdat er minder ruimte is. Daar kunnen we nu eenmaal niet omheen. Wat we wel kunnen doen, is er het beste van maken en zo'n cohousingproject is daarvan een goed voorbeeld. Niemand wilt in een klein appartementje zitten met geen buitenruimte, geen sociaal contact en in een cohousingproject moet dat ook niet. Je woont kleiner, maar hebt meer ruimte! Onmogelijk denkt u misschien, maar het is weldegelijk mogelijk. Je persoonlijke ruimte je huis of appartement is kleiner, maar daardoor heb je een gezamelijke grote tuin met veel speelmogelijkheden, ontmoetingsruimtes, een grote wasruimte,.. Noem maar op en het is mogelijk. Wou je altijd al graag een groententuin, maar gaat het niet omdat je wegens het werk er niet altijd tijd voor hebt? Dat is mogelijk, want iedereen helpt. Je kan zoveel meer doen, meer genieten van het leven, meer samen doen, dat cohousing een geweldig project is en wie weet doe ik er ooit wel aan mee!
Groetjes Droima
Bronnen:
Duurzaam leven. Geraadpleegd via https://www.prebes.be/nieuws/2016/01/duurzaam-leven
Eén. (2011, 7 februari). Basta: de barbecue. Geraadpleegd via https://www.youtube.com/watch?v=ilFe5lfKDrQ
JotTheDotCartoons. (2009, 1 oktober). GREED song. Geraadpleegd via https://www.youtube.com/watch?v=YEN7Cd5k_bg
Monkozzz M. (2016, 20 februari). Consumerism. Geraadpleegd via https://www.youtube.com/watch?v=v-7v2WGiTe8
Van Wynsberghe E. (2017, 25 april). Oude drukkerij omgevormd tot groots cohousingproject. De Standaard. Geraadpleegd via http://academic.gopress.be
Voetafdruktest. Geraadpleegd via http://voetafdruktest.wnf.nl/
Mijn voetafdruk is 4,14 hectare. Volgends mij is die toch kleiner, aangezien het in vele kleine dingen zit. En er tussen de antwoorden niet altijd het antwoord zit dat jij zoekt. Maar het is een test en een cijfer. Zo krijg je er toch een beetje beeld van.
BeantwoordenVerwijderenWij letten in de winkel op zo min mogelijke verpakkingen, gaan in de buurtwinkels of kleine zelfstandigen waar we kunnen. Kopen 2e hands wanneer dat lukt. Momenteel worden niet gebruikte spullen gestockeerd omdat er nog geen tijd is geweest om te verkopen. Wij hebben wasbare luiers voor de kindjes, en als we toch wegwerp kopen zijn het er die biologisch afbreekbaar zijn. We hebben zeker nog werkpunten maar ik vind dat we toch op een goeie weg zijn.
Het zou wel aangenamer zijn voor onze kinderen, kleinkinderen etc dat iedereen wat meer attent zou zijn. En dat je niet scheef bekeken wordt omdat je op bepaalde dingen let, zou er ook al voor zorgen dat meer mensen bewuster omgaan met.., denk ik.
Wauw, jij bent goed bezig! Wasbare luiers zijn ook nog niet ingeburgerd, denk ik. Super dat jij ze gebruikt. Ik ben van mening dat als iemand al een stapje verder staat in het milieuvriendelijk zijn, dat we dat alleen maar kunnen toejuichen!
VerwijderenIk heb het idee dat de wasbare luiers meer ingeburgerd geraken. Ik denk dat veel mensen niet echt weten wat de mogelijkheden nu zijn. En in sommige gemeentes kan je een premie krijgen van 250euro dacht ik (al kan dit ook verschillen) En veel mensen staan er volgends mij niet bij stil welke gevolgen dit kan hebben voor onze kinderen, kleinkinderen enz.
VerwijderenIk denk vooral en dan denk ik nu aan mijzelf, niet goed weten hoe het in zijn werk gaat met wasbare luiers en ze daarom voor de makkelijke weg gaan: wegwerpbare luiers. Als er meer over geweten is, zal het meer gebruikt worden denk ik. Wat dan weer goed is voor het milieu!
Verwijderen