zondag 15 oktober 2017

Lijden en vergiffenis

Dag lezer(s)

Foto 1. Lijden
Ik bekeek net deze video over een man die schuldig pleit voor de moord op 48 vrouwen. De familie van de slachtoffers komen aan het woord en mogen hun gedacht zeggen tegen de dader. Iedereen is kwaad en uit zijn boosheid, buiten 1 man. Dit was de vader van een van de slachtoffers. Hij zei dat hij het moeilijk vond om te doen waar hij in geloofde, waarna hij de dader vergaf. Daarop begon de dader, die de hele tijd alles wat zat aan te horen, te huilen. Het verraste hem denk ik, om na al die 'haatbetuigingen' ineens te horen te krijgen dat iemand je niet haat.

Op zich vind ik het heel normaal dat mensen reageren zoals het gros van de familie heeft gereageerd. Het is logisch toch dat je kwaad bent, verdrietig, verscheurd,... omdat iemand die je dierbaar is, van je is weggerukt. Dat die ene man dan de dader kan vergeven, daar sta ik van versteld. Ik vind het ongelofelijk moedig, dat hij dit heeft gedaan. Hopelijk helpt dit hem in zijn rouwproces. Ikzelf zou dit nooit gekund hebben, als iemand mijn dierbare zou hebben vermoord. Vooral ook omdat hij totaal geen berouw toonde...



De volgende video die ik bekeek gaat over Anne, die terminaal is.Anne heeft te horen gekregen dat haar chemobehandeling is mislukt en heeft hierop de beslissing genomen om geen nieuwe behandeling te starten. Ze wilt 'genieten' van haar laatste maanden. Ze gaat ontzettend goed om met haar lijden. Ze heeft er precies vrede mee genomen en is dankbaar voor wat het leven haar heeft gegeven. Een ontzettend moedige en sterke vrouw vind ik haar! Door haar geloof in God, kan ze er precies beter mee om. Haar ziekte heeft haar veel geleerd over zichzelf en hoe ze moet omgaan met anderen. Alleen het controleverlies, dat ze vreest te hebben op het einde van haar ziekte, maakt haar bang. Ze is zo ontzettend sterk en ik denk dat het komt, omdat ze kracht haalt uit God en haar familie en vrienden.


Foto 2. Hoop
Als laatste heb ik nog naar volgende video gekeken over Niels. Hij heeft lijden van dichtbij meegemaakt en is nu heel kritisch tegenover geloven. Er is iemand naast hem omver gereden en die persoon is nu zijn twee benen kwijt. Hij vroeg zich eerst af waar dat God dan was. Na een tijd veranderde de vraag naar waarom was ik het niet. Hij kijkt door dat voorval kritischer naar het geloof. Durft dingen in twijfel te trekken, maar is wel gelovig. Ik vind het goed dat hij durft de dingen in twijfel trekken en na te gaan of het waar is wat er verteld wordt. Op die manier ben je geen naïve volger.


Dit liedje van Regina Spektor is heel mooi om te laten zien dat geloven niet altijd gemakkelijk is. In haar liedje hoor je haar eigenlijk vertellen dat niemand lacht naar God wanneer ze lijden, maar dat God eigenlijk wel grappig kan zijn. Het is een heel innemend liedje en het clipje is ook heel goed gevonden. Ik kreeg er tranen van in mijn ogen... Het laat je nadenken over lijden en God. Het is moeilijk om te geloven in een God, wanneer die je (zoveel) pijn laat voelen. Waarom zou de God, waar je in gelooft, zoiets nu doen. Je kan niet alles op God steken. Als je gelooft, is God er altijd en staat hij je bij in die moeilijke momenten. Wanneer het goed gaat, kan je dan ook zien, dat hij echt wel grappig kan zijn.



Vergeving

Foto 3. Vergiffenis
Wanneer je onrecht is aangedaan, is het dan nodig om te kunnen vergeven? Wanneer kan je vergeven en wanneer is het nodig om dit te doen. Dit is iets heel persoonlijk of je vergeeft en wanneer je het wel/niet kan doen. Wij zijn allemaal uniek, gelukkig maar en daarom is daar ook geen algemeen antwoord op te geven.  Ik denk dat het vooral te maken heeft met wat er is gebeurd of je al dan niet kan vergeven. In het algemeen kan er over alles gepraat worden en vergeven worden, vind ik. Zijn het echter dingen die blijven gebeuren, dan wordt vergeven wel moeilijker. Ik heb het dan over uitsluiting, steken onder water, waarden en normen die niet gerespecteerd worden,... Gaan we dan kijken naar zwaardere dingen, zoals bewust schade berokkenen, moord (zoals hierboven),... Voor die dingen wordt het al moeilijker tot bijna niet mogelijk voor mij, om te kunnen vergeven. Dat zal weerom van de situatie afhangen of dit lukt of niet. Al neig ik in de laatste gevallen naar niet.

Ik ben redelijk vergevingsgezind ingesteld, maar af en toe is de grens te ver ovegeschreden om te kunnen vergeven.


Groetjes Droima




Bronnen:

Checkpointtv. (6april). Met vallen en opstaan. Geraadpleegd via  http://www.checkpointtv.be/v/met-vallen-en-opstaan/

Checkpointtv. (21 september). Anne. Geraadpleegd via http://www.checkpointtv.be/v/anne/

Hoop. Geraadpleegd via http://www.pastoralezorg.be/page/lijden-rouw-en-hoop/

Lijden. Geraadpleegd via https://aliceverheij.wordpress.com/2008/10/15/vraagje/

Ridgway G. (2012, 13 december). The Power of Forgiveness. Geraadpleegd via https://www.youtube.com/watch?v=f2_OOaP763k

Spektor R. (2009, 8 oktober). Laughing with. Geraadpleegd via https://www.youtube.com/watch?v=-pxRXP3w-sQ

Vergiffenis. Geraadpleegd via https://herboldblog2.wordpress.com/2013/07/08/moet-ik-altijd-vergeven-deel-2/

4 opmerkingen:

  1. Mooi en pakkend liedje!!
    Vergeven tjah.. waar ligt de grens, wat kan je vergeven en wat niet. Of wie. En voor iedereen ligt die grens inderdaad ergens anders.
    In de eerste situatie zou ik niet kunnen vergeven. Anderzijds, denk ik ook niet dat kwaadheid uiten echt gaat helpen in het verwerkingsproces. Die moment zelf misschien, maar daarna?
    Ik vind het dubbel om te zeggen dat je geen behandeling meer wilt. Ergens is het moedig en verstaanbaar. Anderzijds geef je anderen het gevoel dat je opgeeft, sommige zullen het egoïstisch vinden. k denk dat ik wat tussen de twee bengel. De ene moment het ene en de andere het andere ^^
    Zowiezo lijkt mij dit allesbehalve een gemakkelijke beslissing. Zo ook voor de nabestaanden.
    Het belangrijkste geloof dat er is -in mijn ogen dan- is geloven in jezelf. Er vertrouwen in hebben dat wat er ook gebeurd, het komt goed, alles komt altijd goed ;)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Kwaadheid uiten zal misschien niet helpen in het verwerkingsproces, maar het kan wel eens opluchten. Dat alleen al zal veel doen denk ik.
      Het is natuurlijk dubbel bij het verhaal van Anne. Voor de familie moet het hard zijn om hun neer te leggen bij haar beslissing om niet meer te vechten, maar het blijft haar lichaam. Ik zou het er zelf ook moeilijk mee hebben hoor, maar als er goed is over gebabbeld... Het blijft haar beslissing, al is dit niet makkelijk. Ik vind het niet alleen moedig van haar, maar ook van haar familie en vrienden, omdat zij waarvan hun mening niet strookt met haar beslissing, er toch zijn voor haar.
      Het leven is niet gemakkelijk, maar zoals je zegt met het geloof en het vertrouwen dat alles goed komt, komen we er wel! :-)

      Verwijderen
  2. ik geloof er wel in dat kwaadheid een deel van het verwerkingsproces is. Het is en zal altijd een moeilijk onderwerp blijven. In mijn ogen heeft het ook geen zin om jaren ongelukkig verder te vechten. Dan zou ik liever hebben dat die persoon een zware beslissing neemt maar wel gelukkig kan gaan.
    Tenslotte is de wetgeving daar ook wel vrij streng in en gaan ze dat niet zomaar toestaan als ze het geen uitzichtloze situatie vinden. Of daar wil ik toch in geloven ;)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Onze wetgeving is daarvoor in de meeste gevallen goed. Het is super dat de mensen in een voor de wet ook uitzichtloze situatie zitten, er voor kunnen kiezen om afscheid te kunnen nemen van de wereld. Langs de andere kant vind ik dat in sommige gevallen het ook mogelijk moet zijn als iemand moegestreden is, maar voor de wet het nog niet uizichtsloos is. Laat er een psycholoog bijkomen of iets zodat het duidelijk is dat die persoon echt zeker is van zijn zaak, want ongelukkig leven is geen leven... Iedereen moet die beslissing zelf kunnen nemen, met ondersteuning wel te verstaan. Ik probeer er in te geloven, dat de meeste mensen met steun toch het leuke in het leven kunnen zien en niet voor zo'n uitweg kiezen.

      Groetjes Droima

      Verwijderen

Is de mogelijkheid tot euthanasie positief of negatief?

Dag lezer(s) Ik las een artikel in De Morgen over een mama die haar dochter verloor aan zelfmoord. Ze stelt zich hierin toch vragen over d...