zondag 22 oktober 2017

Uiteenzetting van prof. Tim Jackson over welvaart zonder groei en een pleidooi voor een overgang naar een ander economisch model

Dag lezer(s)
Prof. Tim Jackson


Vandaag bespreek ik de uiteenzetting van prof. Tim Jackson over welvaart zonder groei en een
pleidooi voor een overgang naar een ander economisch model. Hieronder vindt u zijn argumenten.




We doen volgens hem aan creative destruction. Dat wilt zeggen dat we gaan werken bij een firma en daarvan loon krijgen. Met dat geld gaan we dan spullen kopen bij de firma, waardoor we dus ook investeren in die firma. Hierdoor kan de firma zijn prijzen verlagen, waardaar we meer gaan kopen. 
Dit kan ik grotendeels volgen. Waar ik niet mee akkoord ben is het feit dat hij beweert dat we bij prijsverlagingen meer gaan kopen. Dus eigenlijk kopen om te kopen. Dit zal voor sommigen wel zo zijn, zoals altijd de nieuwste Iphone willen hebben, ook al is de 'oudere' nog niet kapot. In het algemeen denk ik niet dat mensen daardoor meer gaan kopen. Wat we wel zullen doen, is meer nadenken over welk product we zullen kopen. Wanneer we weinig geld hebben zullen we op zich wel de goedkoopste, minst ecologische versie moeten kopen.


We doen dit alles door angst. We willen de spullen niet kopen, maar moeten ze kopen door onze angst. Om dit mogelijk te maken, hebben ze ervoor gezorgd dat we aan het geld kunnen geraken om de spullen te kopen. Dit door een lening aan te gaan of op krediet te kopen. Alles om de economische groei te stimuleren. In de crisis gingen mensen zelf onder nul op hun spaarrekening om spullen te kunnen kopen, zodat ze toch mee zouden zijn.
Dit is jammer genoeg de waarheid. Er zijn nog veel te veel mensen die hier intrappen. Niet te begrijpen dat mensen een lening aangaan of spullen op krediet aankopen. Dat is je eigen broek scheuren in mijn ogen. Ja, je stimuleert de economische groei, maar je helpt jezelf niet.


Prof. Tim Jackson zegt: "It's a story about us, people, being persuaded to spend money we don't have, on things we don't need, to create impressions that won't last, on people we don't care about.".
Bijna alle materiële dingen die we kopen, kopen we om indruk te maken op anderen. Leuk toch als anderen naar je kijken omdat je een duur mooi kleedje aan hebt. Uiteindelijk heb je daar niets aan. Je hebt geld uitgegeven, dat je misschien niet had, voor een complimentje dat je allang niets meer doet. Terwijl hergebruik een kledingsstuk, geef er je eigen toets aan en je maakt misschien indruk op de mensen die er wel toe doen (vrienden/ familie/collega's).



De nieuwe economie is om te investeren, om de mens te laten groeien binnen de ecologische limieten. De ecosia zoekmachine is daar een goed voorbeeld van.
Ik was er mij niet van bewust dat deze zoekmachine effectief bomen aanplantte zoals er te lezen stond. De gedachte hierrond vind ik super. Meer focussen op de mens en de ecologische limieten.


We moeten ons bewust zijn van de relatie tussen het heden en de toekomst.
Dat is een heel goed punt dat hij heeft, maar we luisteren er te weinig naar. Het is een te ver van ons bedshow. De meeste ecologische gevolgen waarover ze spreken, dan is deze generatie al gestorven en daardoor treft het hen niet zoals het zou moeten.


Besluit:
Prof. Tim Jackson is een heel wijze man. Eindelijk eens iemand die niet zegt wat je moet doen. Hij pakt het slimmer aan, want hij laat het je inzien. Hij eindigt ook met te vertellen dat het niet de bedoeling is om ons mensbeeld niet moeten verandereren, maar eerder met kleine stapjes te realiseren wat het is om mens te zijn. Hij geeft naar mijns inziens dus goede argumenten. Wat hebben we er ook aan, als de economische wereld groeit en bloeit, de ecologische wereld om zeep is? Dat maakt ons niet gelukkig. Het is groter dan de kleine mens en alleen met onze inspanningen komen we er niet. De politieke wereld moet dringend stappen zetten zodat de ecologische wereld terug kan groeien en kan primeren boven de economische wereld.


Groetjes Droima


Bronnen:

Jackson T. Geraadpleegd via  https://www.ted.com/talks/tim_jackson_s_economic_reality_check

Jackson T. (2010, juli). An economic reality check. Geraadpleegd via https://www.ted.com/talks/tim_jackson_s_economic_reality_check?language=en#t-1200042

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Is de mogelijkheid tot euthanasie positief of negatief?

Dag lezer(s) Ik las een artikel in De Morgen over een mama die haar dochter verloor aan zelfmoord. Ze stelt zich hierin toch vragen over d...